Przepis na "Ciasto orzechowe" od Koła Gospodyń Wiejskich w Brachlewie

Składniki na masę orzechową :

  • 170 g miodu
  •   70 g cukru
  • 130 g margaryny "Palma" lub "Kasia"
  • 280 gramów łuskanych orzechów włoskich

Składniki na ciasto:

  • 2 czubate łyżeczki sody
  • 2 całe jajka
  • 200 g Palmy lub Kasi
  • 500 g mąki tortowej
  • 180 g cukru

Wszystkie składniki na ciasto - zagniatamy. Dzielimy na 2 porcje i wyklejamy 2 takie same blaszki [25x35cm].

Jedną blaszkę z ciastem pieczemy 15-20 min. na złoty kolor.

Na drugie ciasto, wylewamy masę orzechową. Wszystkie składniki na masę orzechową wkładamy do garnka i podgrzewamy. Masło musi się roztopić i połączyć z resztą składników. Wylewamy masę, na nieupieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1800 C, na 20 min. Po wystygnięciu, na ciasto z orzechami rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy 2 porcją ciasta. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!